Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

joi, 8 martie 2012

Sezonul cald se apropie

Acest inceput de martie ne-a facut pe toti sa intelegem adevartul sens al expresiei "Soare cu dinti". Mai avem cativa pasi pana la echinoctiul de primavara asa ca va veni si vreme calda... Elevii unui liceu clujean si-au manifestat dorinta de a face o vizita la Observatorul Astronomic din Marisel in saptamana de "Scoala Altfel", asa ca am inceput sa pregatesc materialele si aparatura. Oricum, vacanta de vara se apropie si peste cateva luni Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide din nou portile. Amintesc acum din nou sprijinul financiar de 5000euro pe care ni l-a acordat in anul 2010 Fundatia "Dinu Patriciu", sprijin care s-a concretizat in cumpararea urmatoarelor aparate si echipamente:
Un telescop C8 S-GT XLT Celestron motorizat, cu functie GOTO si oglinda de 203mm, un telescop cu oglinda de 150mm Omni XLT 150 si un telescop cu oglinda de 130mm, Astromaster 130EQ. Tot din banii sponsorului s-au cumparat: un sistem de navigatie GPS cu care sa se stabileasca cu exactitate coordonatele punctului de observare; un echipament demonstrativ de receptie a programelor transmise de sateliti geostationari, adaptat pentru activitati didactice; doua echipamente de initiere in radioastronomie; doua echipamente demonstrativ educative de transmitere a semnalului TV la distanta, cu antene directive de receptie; busole, rechizite de birou si tot ceea ce este necesar pentru o dotare initiala a taberei si, implicit, a Scolii de vara.
Noi, cei ce am initiat proiectul, multumim si pe aceasta cale in numele elevilor ce au participat sau vor participa la Marisel, in acest an si in anii urmatori, la cursurile Scolii de vara "Generatia urmatoare", Fundatiei Dinu Patriciu.
Multumim deasemenea d-lui Dinu Patriciu, presedinte al Fundatiei si d-nei Tincuta Baltag, director general, care ne-a sprijinit si sfatuit in utilizarea judicioasa a bugetului si ii invitam sa vina sa vada "pe viu" cum am utilizat banii donati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu