duminică, 2 octombrie 2011
Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic 2011
In fiecare an, intre 4octombrie si 10 octombrie este marcata pe intreaga planeta, "Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic". In acest interval de 7 zile se desfasoara activitati de popularizare a astronomiei, astrofizicii, astronauticii si a altor domenii de cercetare conexe.
In luna Iulie 1999, la conferinta UNISPACE III a Natiunilor Unite, liderii agentiilor spatiale din intreaga lume au propus Adunarii Generale ONU declararea unei Saptamani Mondiale a Spatiului Cosmic. Principalul scop al acestui eveniment se doreste a fi cel de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra beneficiilor utilizarii tehnologiei si stiintei spatiale. Se sarbatoreste astfel lansarea ( 4 Octombrie 1957) primului satelit artificial al Pamantului, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic. Se aniverseaza, deasemenea, semnarea (10 Octombrie 1967) Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
Cu toate ca in aceste zile programul meu este foarte incarcat, voi incerca sa initiez cateva activitati care sa marcheze acest eveniment in orasul Cluj-Napoca. Deoarece intre 5 si 8 octombrie voi fi plecat in Serbia la Conferinta TELSIKS2011 unde voi prezenta un material legat de eclipsa partiala de Soare din 4ianuarie 2011, activitatile pe care doresc sa le initiez si sa le coordonez se vor desfasura in seara de 8 octombrie si 9 octombrie 2011. Locul de desfasurare propus de mine este Piata Unirii din centrul Clujului, in zona statuii lui Matei Corvin. Sper ca autoritatile locale care se ocupa de "ordinea publica" sa nu aiba nimic impotriva acestei actiuni. Vor spune multi ca iluminatul stradal va deranja observatiile efectuate cu aparate optice. Totusi, in acele zile va fi inceput de luna plina si celelalte corpuri sau obiecte ceresti vor fi oricum greu de observat chiar si in zone cu poluare luminoasa redusa.
Daca vremea va fi nefavorabila (cer innorat sau chiar ploaie) vom incerca sa promovam radioastronomia si telecomunicatiile facilitate de satelitii artificiali ai Pamantului.
Voi reveni cu amanunte atunci cand prognoza meteo pentru perioada vizata va fi cat de cat certa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu