Luni 04iulie 2011 am deschis portile Scolii de vara Generatia Urmatoare Marisel-2011.
Cei 17 elevi participanti, insotiti de doua cadre didactice, au sosit la Marisel in jurul orei 10. S-a facut repartizarea pe camere si un instructaj general referitor la regulile de baza ce trebuie respectate in cadrul Scolii, pentru a preintampina accidente sau alte evenimente neplacute. Au fost formate si cele patru grupuri de lucru:echipa albastra, echipa rosie, echipa verde si echipa galbena.
Am trecut pe urma la instalarea bannerelor Scolii de vara si ale sponsorilor:Fundatia Dinu Patriciu, Clubul Rotary Samvs, Bitnet CCSS si Mozaik Consulting. Bineinteles, am facut si fotografiile de grup care sa imortalizeze inaugurarea acestei editii.
A urmat o activitate migaloasa si de inalta tehnicitate: despachetarea si montarea telescoapelor, a lunetelor, parabolelor si a altor echipamente aflate in dotarea scolii.
Cursantii au intrat apoi in sala de conferinte pentru primele prelegeri: coordonatele geografice ale locului, meridiane, paralele si alte linii importante in orientarea pe glob. S-a pus accentul pe semnificatia acestor linii din punct de vedere astronomic.
A fost prezentata harta zonei Marisel, cu principalele obiective si drumuri de acces.
Vizita la Observatorul Astronomic Marisel aflat la 600m departare a fost un eveniment asteptat cu nerabdare. Cercetatorul Paul Dolea le-a prezentat aici echipamentele si instalatiile destinate observatiilor in spectrul vizibil si al undelor radio.
Seara, conditiile meteo nu au fost favorabile observatiilor astronomice asa ca lunetele si telescoapele s-au odihnit...
A doua zi a debutat cu activitate "la sala": Miscarea Lunii in jurul Pamantului si miscarea sa aparenta pe cer; cautarea Lunii in plina zi; constelatii importante.
Urmatoarea activitate a insemnat relaxare, miscare in aer liber si tehnologie: un grup de cursanti au ramas "la baza", cealalta a plecat in drumetie, ducand cu ei un receptor GPS, o camera wireless si doua walky-talky. La baza au fost instalate echipamente directive de receptie a semnalelor in banda de 2.4GHz cu care sa se poata urmari "live", deplasarea "drumetilor". In punctele importante ale traseului au fost determinate coordonatele geografice ale locului si au fost transmise pe cale radio catre baza unde "secretariatul" le-a notat cu grija. Aceste coordonate urmeaza sa fie folosite pentru realizarea unei harti a zonei centrale a comunei Marisel.
In cursul dupa-amiezii s-au facut observatii ale Soarelui prin intermediul unor filtre adecvate.
Seara a fost favorabila observatiilor astronomice: Luna, Saturn, Triunghiul Verii si alte constelatii vizibile pe cer. La miezul noptii a sunat stingerea...
miercuri, 6 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu