Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

luni, 3 mai 2010

Tabara tematica pentru elevi "Generatia urmatoare"

Am avut in timpul scolii multi profesori. Unii erau "experti" in materia pe care o predau, altii erau mai putin pregatiti. Unii aveau talent oratoric si stiau cum sa capteze atentia elevilor in timpul orelor de curs. Altii excelau in cantitatea de teme de casa stiind poate ca uneori, lipsurile lor pot fi compensate printr-o munca individuala sustinuta si incercau macar sa-ti indice o bibliografie adecvata. Dar cel mai mult am apreciat profesorii care au reusit sa organizeze ora de curs in asa fel incat sa nici nu-ti dai seama ca, de fapt, inveti. Astfel de profesori am intalnit si in gimnaziu, si in liceu, si in timpul studiilor universitare. Dar astfel de profesori am intalnit si in afara orelor de scoala ce mi-au indrumat primii pasi in electronica, in tehnici de fotografiere sau de filmare. Principiile de functionare ale unui calculator electronic si primele notiuni de programare explicate de catre cei ce la inceputul anilor '60 au construit calculatorul electronic DACICC-1 mi-au ramas intiparite in memorie, chiar daca o perioada lunga de timp nu am mai avut acces la calculatoare electronice. Poate ca tocmai de aceea eu sunt convins ca imbinarea armonioasa a studiului in activitati extrascolare cu recreere poate fi o reteta de succes.
Sper sa reusesc punerea in functiune a unei scoli de vara pentru elevi si studenti in cadrul careia, orele de curs desfasurate in timpul anului scolar sa fie completate cu deprinderi practice. Directiile de studiu care preconizez ca vor fi acoperite : elemente de astronomie si astrofizica; radioastronomie; initiere in tehnici de transmitere moderna a informatiei (imagini, sunet sdau date); informatica.
Consider ca acestea sunt domenii de baza in formarea celor ce, peste zeci de ani, vor fi stalpi de baza ai societatii. Bineinteles ca limba materna, o limba de circulatie internationala, matematica, fizica, chimia, biologia sau geografia, vor fi cunoscute prin activitatea didactica din scoala.
Iar pentru inceput, ca un precursor al scolii de vara, alaturi de un colectiv ce mi-a imbratisat cu entuziasm ideea, voi organiza la inceputul acestei veri o tabara pilot in localitatea Marisel din judetul Cluj. In cadrul unei competitii de proiecte organizate de Petrom: Tara lui Andrei-Orasul tau, am incercat sa obtinem si un sprijin financiar pentru demararea acestui proiect. Echipa ce a selectat proiectele "eligibile" a considerat ca al meu nu corespunde cerintelor si nu am fost admis in competitie. Decizia lor mi-a lasat un gust amar dar am hotarat sa continui, cu sau fara sprijin financiar din partea lor.
Iata datele proiectului, dupa cum l-am redactat:

Motivatie:
Elevilor din clasele VII-XII li se comunica in timpul orelor de predare in clasa, o serie de notuni legate de cunoasterea mediului inconjurator: Soarele si Sistemul Solar, Luna, meteoriti, comete sau asteroizi. Elevii iau contact cu primele notiuni teoretice legate de electricitate, magnetism sau unde radio. Participarea elevilor la o “scoala de vara”, cu multe ore practice desfasurate in aer liber si multe jocuri educationale va completa in mod armonios notiunile teoretice dobandite cu o serie de deprinderi practice. Si nu in ultimul rand, petrecerea unei saptamani in mijlocul naturii va genera mai mult respect fata de mediul inconjurator.

Beneficiari:
1) Comunitatea locala Marisel. Prin mediatizarea acestei actiuni, localitatea Marisel si zonele invecinate vor fi mai bine cunoscute ca o posibila destinatie pentru turism montan si agroturism. 2) Elevii participanti la tabara pilot. Acestia au ocazia sa faca o serie de lucrari practice in aer liber, beneficiind de indrumarea unor specialisti cu vasta experienta in domeniu. 3) Scoala cu clasele I-VIII “CONSTANTIN BRANCUSI” din Cluj-Napoca. Telescoapele si celelelalte aparate sau echipamente cumparate din bugetul alocat acestui proiect vor ramane in patrimoniul scolii si vor putea fi utilizate in actiuni educative similare. 4) Personalul incadrat in diverse structuri ale Ministerului Educatiei, Cercetarii,Tineretului si Sportului. Toate informatiile necesare organizarii unei tabere similare vor fi postate pe pagina web dedicata acestui proiect: http://www.generatiaurmatoare.blogspot.com si pe pagina web personala a initiatorului: http://www.spacesignals.blogspot.com In acest mod vom incerca sa contribuim si noi, atat cat vom putea, la formarea si educarea “generatiei urmatoare” iar cadre didactice din orice zona a tarii sau alte persoane responsabile si cu initiativa vor putea sa ne urmeze exemplul.

Obiective:
1) Sa realizam un model educational demn de urmat. 2) Sa demonstram ca o suma de bani relativ mica poate fi folosita pentru a realiza lucruri mari. 3) Sa sensibilizam potentialii sponsori in vederea realizarii unei scoli de vara de acest fel, cu caracter regulat,la Marisel (judetul Cluj) sau in alte judete ale tarii. 4) Elevii participanti la aceasta tabara demonstrativa sa acumuleze printr-un program de “odihna activa”, un bagaj de cunostinte si amintiri placute.

Descrierea proiectului si participanti

Scoala cu clasele V-VIII “CONSTANTIN BRANCUSI” din Cluj-Napoca este inscrisa din 2008 in programul “Eco-Scoala” si are statut de “Scoala europeana”
Initiatorul proiectului, fizician Paul Dolea, fost profesor de fizica, este cercetator la firma BITNET din Cluj si doctorand in inginerie electronica si telecomunicatii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. A proiectat Statia de comunicatii cu microsateliti ce se afla in constructie la Marisel.
Motto-ul proiectului: “Educand generatia urmatoare ne asiguram viitorul”
Ideea de baza este realizarea unui proiect educational pilot (ce poate fi apoi implementat in multe alte zone ale tarii, in scoli sau tabere tematice). Pentru a avea si un scop practic-demonstrativ, proiectul pilot va fi implementat pe un grup de 20 de elevi din municipiul Cluj-Napoca, ce se vor afla intr-o tabara cu durata de 7 zile, in localitatea Marisel din judetul Cluj. Cheltuielile de transport, cazare si masa ale elevilor si cadrelor didactice insotitoare nu fac obiectul acestui proiect.
Tematica propusa pentru tabara: Astronomie si telecomunicatii radio.
Numele taberei: “GENERATIA URMATOARE”; Se va lucra simultan pe 4 grupuri de cate 5 elevi Programul educational-recreativ va fi structurat pe 4 sectiuni:
1) Elemente de astronomie in spectrul vizibil (prelegeri+lucrari practice)
2) Elemente de radioastronomie (prelegeri+lucrari practice)
3) Elemente de baza ale comunicatiilor radio (jocuri educativ-recreative)
Cazarea elevilor si a cadrelor didactice insotitoare se va face la Pensiunea agroturistica “Popasul Iancului” aflata la distanta de 800 m de Observatorul astronomic Marisel ce se afla in dezvoltare printr-o investitie privata a S.C. BITNET s.r.l. din Cluj. Elevii vor urmari prelegeri pe teme de astronomie, vor face observatii astronomice cu telescoape si lunete, vor fi initiati in mod practic in radioastronomie (pentru prima oara la acest nivel in Romania), vor realiza o linie didactica de transmisie TV prin unde radio si vor participa la un concurs tehnic-sportiv. Actiunea va fi puternic mediatizata.

Resurse umane si buget:

1)Elevii Scolii cu clasele I-VIII “CONSTANTIN BRANCUSI” din Cluj-Napoca care isi vor achita contravaloarea cheltuielilor de transport, cazare si masa. 2)Astronomi profesionisti de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, filiala Cluj si cercetatori angajati ai S.C.BITNET din Cluj, doctoranzi in Inginerie electronica si telecomunicatii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca , care vor sustine prelegeri pe baza de voluntariat. 3)Baza de cercetare a S.C. BITNET, aflata in dezvoltare in localitatea Marisel.Energia electrica necesara lucrarilor practice va fi sponsorizata de DOLEA PAUL 4)O parte din logistica si echipamentele de cercetare ale S.C.BITNET, instalate la Marisel 5) Sala de conferinte a pensiunii “Popasul Iancului” din Marisel, dotata cu videoproiector si instalatie de sonorizare.

Pentru sectiunea: Astronomie in vizibil: (buget alocat=1320euro) din care:4 telescoape x 250 euro=1000euro. Sistem de navigatie GPS pentru stabilirea exacta a pozitiei punctului de observare : 140euro. 4 busole: 4x15 euro= 60 euro. 5 postere utilizate in timpul prelegerilor: 5 x 20 euro=100euro Rechizite birou:20euro. Pentru sectiunea Radioastronomie ( buget alocat: 1510euro) din care: Sistem de receptie satelit transportabil, construit pentru scop demonstrativ/educativ: 590 euro
2 echipamente demonstrativ/educative de detectie a semnalelor radio cu posibilitati de determinare cu precizie de 2 grade a directiei de receptie a semnalului. 2x400euro=800euro
5 postere utilizate in timpul prelegerilor: 5 x 20 euro=100euro; rechizite birou:20euro. Pentru sectiunea Elemente de baza ale comunicatiilor radio (buget alocat: 1740euro),din care: Echipament demonstrativ/educativ de transmisie semnal TV prin unde radio, la mare distanta, cu antena directiva de receptie: 800euro. Echipament radio de emisie/receptie pe frecvente libere: 60 euro. Echipament de emisie/receptie cu o statie de emisie si 5 statii de receptie (modificat si adaptat pentru scopul actiunii) : 860euro; rechizite birou:20euro.Alte cheltuieli: Cheltuieli de deplasare ale initiatorului si a lectorilor, in vederea realizarii proiectului: 340euro (2 deplasari Cluj-Bucuresti+ 8 deplasari Cluj-Marisel). Cheltuieli pentru materiale de promovare a actiunii si diseminare a rezultatelor: 90euro (BUGETUL TOTAL AL PROIECTULUI :5000euro)

Rezultate preconizate si impactul scontat:

Elevii participanti la aceasta tabara demonstrativa vor veni de la mai multe scoli din municipiul Cluj. Ei vor acumula, printr-un program de “odihna activa”, un bagaj de cunostinte si amintiri placute. Prin diseminare pe internet si in mass-media, actiunea va da un exemplu demn de urmat si in alte orase sau judete ale tarii.
Municipiul Cluj-Napoca intentioneaza sa candideze la titlul de “Capitala culturala europeana”. Aceasta actiune , mai ales daca va deveni un eveniment cu caracter permanent, va contribui in mod sigur la profilul unei “capitale culturale europene”. Printr-o mediatizare corespunzatoare, ne asteptam ca multe persoane cu putere de decizie, cadre didactice si multi parinti sa participe cel putin ca “spectatori” la actiunea noastra.
Se doreste ca in final sa se organizeze, in mod regulat, o scoala de vara dedicata astronomiei si radioastronomiei. Daca si alte inspectorate scolare vor considera ca acest model de tabara tematica merita a fi implementat si in alte parti, cei care au acumulat informatii si experienta in telecomunicatii sau astronomie, vor putea contribui efectiv la educarea generatiei urmatoare. Cu mici modificari, proiectul poate fi adaptat pentru toate varstele, creand premisele unui "Turism Educativ"

2 comentarii:

  1. Ma bucur cand vad ca mai exista oameni ce mai cred in ceva in aceasta tara.Cu toate ca scopul final al politicienilor fiind doar de a transforma fiinta umana in vita de grajd, poate aceste incercari de a educa tanara generatie va infrana prostirea umanitatii.Dar ma indoiesc ca nu se vor gasi mii de chichite legale care sa bage in corzi orice initiativa ce nu duce la prostirea tinerei genaratii.Inclusiv prin legi economice, care transforma orice fiinta umana, intr-o vita, dependenta de "apa si fanul" date de catre guvernanti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Homo sapiens. Poate ca sunt un idealist incurabil, poate ca ii supraapreciez pe politicieni considerand ca modul in care actioneaza este bazat pe o gandire inteligenta si ca de fapt noi nu putem intelege strategia lor, o strategie gandita, bineinteles, spre folosul comunitatii...De fapt, daca analizez situatia "la rece", imi dau seama ca ori sunt prosti, ori rauvoitori. Este de datoria nostra sa incercam totusi, sa-i dominam!

    RăspundețiȘtergere