Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

miercuri, 23 septembrie 2015

SCOALA DE VARA “GENERATIA URMATOARE”-MARISEL 2015



In perioada 6-11 iulie 2015 s-a desfasurat in localitatea Marisel din judetul Cluj editia 2015 a Scolii de vara  “GENERATIA URMATOARE”, pentru elevi de gimnaziu si de liceu.
Tematica cursului: Initiere in activitati si tehnologii spatiale. 
Actiunea a fost sprijinita de Agentia Spatiala Romana prin Biroul din Romania al ESERO  (EuropeanSpace Education Resource Office) si de cercetatorii stiintifici ai firmei BITNET CCSS din Cluj-Napoca.
Sponsorul principal al acestei actiuni educative a fost firma clujeana de produse medicale Ronda Medical   reprezentant al concernului internațional DePuy Synthes, parte a grupului Johnson & Johnson, dar și al altor companii de renume din domeniul medical. D-lui dr. Cristian Bucur, patron al firmei Ronda Medical, ii multumesc pe aceasta cale, in mod deosebit.
Locul de desfasurare:  Observatorul Astronomic al firmei BITNET si pensiunea turistica POPASUL  IANCULUI din localitatea MARISEL (Romania).
Coordonatele geografice: 46.67°N, 23.11°E; altitudinea 1200m. Localitatea Marisel se afla la 50km de orasul Cluj-Napoca.
ACTIVITATI:
1)Initiere in astronomie:
a)Prelegeri cu prezentari in Power Point:
  • Corpuri ceresti si obiecte ceresti; 
  • Soarele si Sistemul Solar  
b)Lucrari practice:
  • Observarea prin telescop a petelor solare, a Lunii si a planetelor Venus, Marte, Jupiter si Saturn.
  • Observarea unor galaxii si nebuloase.
  • Confectionarea unui ceas solar si determinarea directiei meridianului local si a momentului in care Soarele se afla in dreptul acestui meridian.
2)Initiere in Radioastronomie, Radio Science si tehnici moderne de comunicatii radio.
a)Prelegeri cu prezentari in Power Point:
  • Sateliti artificiali ai Pamantului. 
  • Semnalele radio emise de catre acestia. 
  • Satelitii GPS. 
  • Semnale radio emise de alte corpuri sau obiecte ceresti.
b)Lucrari practice:
  • “Scanarea cerului” cu un prototip de radiotelescop construit cu scop didactic.
  • Desenarea unei harti radio a cerului in care vor aparea cativa sateliti artificiali si Soarele.
  • Receptia unor imagini ale Pamantului transmise “live” de sateliti de orbita joasa. 
  • Transmiterea unui semnal audio-video la mare distanta, pe cale radio, utilizand un model didactic de radioreleu in 2,.4 GHz, cu antena directiva de receptie.
  • Utilizarea echipamentelor de emisie-receptie pe frecvente libere.
  • Utilizarea unui echipament GPS si ridicarea unei harti cu ajutorul acestuia.
3)Activitati sportive si recreative: 
  • Drumetii in imprejurimi, partide de volei, fotbal, tenis de masa, seara de dans, “karaoke”si foc de tabara.
La editia  din acest an au participat 27 de elevi insotiti de trei cadre didactice. Doi dintre elevii participanti au venit de foarte departe, din Ho Chi Minh City (Saigon, Vietnam).
Ce fiecare data, presa a acordat importanta cuvenita acestei actiuni educative.
Articolul aparut pe DIGI24 referitor la editia 2015  Scolii de vara il gasiti urmarind linkul de mai jos. Daca dati click pe poza, puteti urmari si inregistrarea video.
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Tabara+la+observatorul+astronomic+din+Marisel

Galeria foto de mai jos prezinta cateva instantanee din timpul Scolii.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu