Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

joi, 12 iulie 2012

Sesiunea 2012 a Scolii a inceput!

La umbra parabole. O parte dintre cei ce au  participat la cea de a treia editie a Scolii. Oare cati sunt prinsi in poza? Cel mai tanar avea opt ani,iar cel mai in varsta, cincizeci si cinci!

 Luni 09 iulie 2012 cei 18 cursanti participanti la Sesiunea 2012 a Scolii de vara "Generatia Urmatoare-Marisel" au ajuns la pensiunea Popasul Iancului din centrul localitatii Marisel. Ei sunt insotiti de doamnele profesoare Eugenia Marcu si Paula Chis si de cercetatorii stiintifici fiz. Paul Dolea si ing. Vladut Dascal. Programul acestei sesiuni a fost asemanator cu cele ale editiilor precedente: Observarea prin telescoape a obiectelor ceresti, prelegeri si informari desfasurate in sala de conferinte a pensiunii si lucrari practice in aer liber: confectionarea ceasului solar, a unui model de Sistem solar "la scara",  recunoasterea pe cerul noptii a celor mai importante obiecte ceresti si desenarea constelatiilor vizibile in aceasta perioada a anului; orientarea in teren cu ajutorul receptoarelor GPS, scanarea cerului in banda de 12 GHz, transmisii audio-video cu echipamente wireless. In fiecare editie am incercat si vom incerca sa completam activitatile cu altele noi. In plus fata de editiile precedente, in acest an cursantii au participat la demonstratii de receptie a unor date meteorologice si imagini ale Pamantului vazut din spatiu. Imaginile si datele au fost obtinute in timp real de la sateliti artificiali ai Pamantului. Pentru receptia acestor imagini si date s-au utilizat facilitatile si echipamentele radio din dotarea Observatorului Astronomic al firmei BITNET CCSS aflat la 500 m distanta de pensiunea Popasul Iancului. O alta demonstratie practica desfasurata la Observatorul Astronomic a constat in receptia undelor electromagnetice de foarte joasa frecventa si ultra joasa frecventa, analiza spectrala a acestor unde si interpretarea rezultatelor.La aceste demonstratii au participat si un grup de 13 studenti ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Reporteri ai publicatiei CityNews si ai postului de televiziune cu acoperire nationala Transilvania Live au fost si ei prezenti. Reporterii de la CityNews au dat stirea aici (CityNews).Transilvania Live va transmite reportajul dedicat Scolii de vara in data de 14 iulie, sambata dimineata, la orele 10:30, in cadrul emisiunii PlayTv. Imaginile de mai jos cred ca sunt destul de sugestive.
Radiotelescopul didactic a starnit un viu interes.
Generatia urmatoare tine pe umeri generatia urmatoare...
Europa vazuta din spatiu. Imagini  receptionate si decriptate in timp real in Sala Radio a Observatorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu