Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

luni, 13 mai 2013

La Marisel, in primavara anului 2013, s-a facut scoala...altfel!

 In prima saptamana a lunii aprilie 2013, invatamantul preuniversitar din Romania a renuntat la tipare, a renuntat la programa scolara si a iesit pentru cateva zile din curtea scolii.In saptamana 1-7aprilie s-a desfasurat actiunea "Scoala altfel".
O parte din elevii Liceului "Liviu Rebreanu" din Cluj-Napoca au ales sa urce la munte,  la Marisel. Aici, sub indrumarea cadrelor didactice care i-au insotit, elevii au asistat la o serie de experimente stiintifice demonstrative, au ascultat prelegeri legate de notiunile de baza ale astronomiei, au facut o vizta la Observatorul Astronomic al firmei BITNET, au facut drumetii, sport, au ascultat muzica si au dansat.
Am cautat si acum, ca de fiecare data cand am primit vizita unor grupuri de elevi, sa fac prezentari captivante si experimente atractive. In cadrul prelegerilor pe care le-am tinut in sala de conferinte a pensiunii Popasul Iancului, cu ajutorul unui laptop si a unui proiector video, am cautat sa-i familiarizez, pe elevii participanti, cu notiunile de baza ale astronomiei. Acestia au ascultat cu atentie prelegerile si au pus spre final, serii intregi de intrebari interesante.
Experimentele stiintifice demonstrative le-am conceput in asa fel incat sa-i fac sa inteleaga ce este un spectru al undelor electromagnetice, care sunt posibilele surse de semnale radio de foarte joasa frecventa, ce inseamna un semnal util si ce sunt perturbatiile. Intr-un alt set de experimente, cu ajutorul unui osciloscop digital, al unui receptor GPS si a unor echipamente pe care le-am proiectat si le-am construit special pentru astfel de activitati, am facut experimente de propagare a undelor radio VLF (Verry Low Frequency). Am determinat variatii ale timpilor de propagare si am pus in evidenta fluctuatii ale nivelului de semnal receptionat. Am folosit ca surse de semnale radio, emitatori aflati la peste 1100km distanta. Cu aceasta ocazie le-am vorbit despre timp si spatiu si le-am aratat ca, in lumea oamenilor de stiinta, secunda este, de cele mai multe ori, un interval de timp foarte lung...
Puteti vedea mai jos cateva instantanee din timpul "Scolii altfel".

In vizita la Observatorul Astronomic al firmei BITNET
Langa telesccop...

Fotografia de grup devenita deja, clasica...

Intr-o secunda sunt cuprinse o mie de milisecunde, un milion de microsecunde, un miliard de nanosecunde..., ce lunga poate fi o secunda...
Echipamentele "indoor". Antenele VLF si GPS sunt montate in afara cladirii.

Ecouri la cea de a III-a editie

Duminica, 15 iulie 2012, sesiunea a III-a a Scolii de Vara "Generatia Urmatoare-Marisel" s-a incheiat. Elevii au plecat spre casele lor ducand cu ei aminitirile unei saptamani de neuitat. Vacanta de vara continua ... Nici aceasta editie nu a trecut neobservata. Presa scrisa si audio-vizualul i-au acordat atentia cuvenita. Astfel, cotidianul tiparit "Faclia" si ziarul electronic "CityNews" au publicat cate un articol amplu dedicat editiei 2012 a Scolii de Vara. Articolul din "Faclia"  il gasiti aici iar cel din "CityNews", aici.
Postul de televiziune "Transilvania Live", care are acoperire nationala, a difuzat sambata dimineata (14 iulie 2012), incepand cu ora 10:30, un larg reportaj dedicat experimentelor demonstrative efectuate in cadrul acestei sesiuni a Scolii. Emisiunea a fost difuzata la o ora de maxima audienta, chiar inainte de transmisia in direct a mitingului de la Cluj organizat de PDL in favoarea presedintelui Basescu.
Redau mai jos cateva clisee surprinse in in ultimele zile ale taberei.

Noaptea,la lumina stelelor...
sau in sala de mese.

 Semnalele receptionate de la sateliti stiintifici au fost ascultate in Sala Radio a Observatorului Astronomic Marisel

Studiul unor harti stelare


La revedere in 2013!